torsdag 27 januari 2011

Narnia: Häxan och Lejonet av C.S Lewis

Författare: C.S Lewis
Utgivningsår: 1950

Berättelsen om Narnia: Häxan och Lejonet handlar om syskonen Edmund, Lucy, Peter och Susan. När Lucy hittar ett klädskåp går hon in i det och hon kommer då ut till det magiska landet Narnia! Där finns fauner, kentaurer, häxor och talande djur. Den vita häxan har förtrollat landet så att det alltid är vinter men aldrig jul och det är barnens uppgift tillsammans med lejonet Aslan att besegra den vita häxan.

Denna bok var verkligen lättläst! Den passar verkligen för barn i åldrarna 9-12 år, fastän man kan läsa den i andra åldrar också om man känner för det. Det känns dock lite barnsligt att läsa den då man i vanliga fall brukar läsa tjocka böcker med liten text där de har långa beskrivningar av miljön och andra saker. Här är det inte så mycket förklaringar för hur det ser ut. Det är några förklaringar, men de är lätta att förstå, så att även barn ska förstå hur det ser ut. Narnia är en väldigt fin värld som man gärna skulle vilja besöka om man fick chansen! Fast kanske inte ifall den vita häxan hade makten...

Jag ångrar att jag inte läste den här boken tidigare, när jag var yngre, för jag tror att jag hade uppskattat den mer då. Nu känns det nästan lite för lättläst för mig. Eller så var det bara den versionen som jag hade som var extra barnslig?

Jag rekommenderar i alla fall barn att läsa den här boken, och de andra böckerna i serien, för de är så magiska! Och jag tror att det är en bra inkörsport för att börja läsa mer fantasy senare i livet!


Filmerna rekommenderar jag till absolut alla i alla fall, de är inte gjorda för barn - de är gjorda för alla! (Eller kanske inte riktigt alla eftersom det är 11 års åldersgräns...)

1 kommentar: